Tuesday, July 1, 2008

angkor wat

vannacht werd annissa de hele tijd wakker, dat betekende dat ze ‘s ochtends wat langer doorsliep. rond 04.30 uur heb ik haar uit haar bedje gehaald en bij mij neergelegd. ze heeft zelfs een paar uur OP me gelegen :-)! ons plan was om 07.00 uur op te staan en om een uur later een tuk tuk te pakken zodat we vroeg de angkor wat konden bezoeken. maar dingen liepen anders, uiteindelijk vertrokken we om 10.30 uur pas.

bij het hotel hebben we een tuk tuk geregeld. de chauffeur heette ‘mr. nary 2’ en voor $13 zou hij ons naar drie verschillende tempels brengen. de angkor wat, bayon en ta prohm tempel. er zijn heel veel meer tempels te bezichtigen maar daar heb je echt meer tijd voor nodig. je kan een dagtour doen maar zelfs ook een week-tour. wij besloten om een van de drie meest bekende tempels te gaan zien.

de angkor wat is de bekendste en grootste tempel op dit terrein. deze tempel was bedoeld als graftombe voor koning suryavarman II, om vishnu te eren. met deze god werd de koning vergeleken. de torens zijn al van ver te zien. je loopt over een lange brug voordat je de ingang van het terrein bereikt. het was heel erg indrukwekkend om daar rond te lopen, de kleine details te ontdekkken, te beseffen dat dit door mensen handen gemaakt is en er geen machine is er aan te pas is gekomen.

toen we klaar waren liepen we terug naar uitgang waar we op zoek gingen naar mr. Nary 2. ondertussen word je overspoeld met verkopers die je van alles willen aanbieden. bij een van de verkopers had ik al een paraplu gekocht tegen die onwijs hete zon. omdat ik annissa in een draagdoek had was het wel belangrijk om haar wat schaduw te geven. tussen sommige tempels ligt soms een afstand van een aantal kilometers. het was heerlijk om even te kunnen uitrusten en uitwaaien in de tuk tuk, op weg naar de volgende tempel, ‘bayon’. deze tempel was vele malen kleiner maar net zo indrukwekkend. het had 54 gotische torens gedecoreerd met 216 lachende gezichten. deze tempel is een weerspiegeling van een van cambodja’s koningen ‘ Jayavarman’.

op weg naar de laatste tempel ‘ta prohm’ werden we nog aangehouden door politie. deze wilden de vergunning zien van onze chauffeur. alleen had mr. nary 2 het sleuteltje van het dashboard kastje niet bij zich! hij probeerde met van alles en nog wat het slot open te breken maar tevergeefs. er werd over en weer gesproken tussen onze chauffeur en een dikke, rokende politie-agent die op een plastic stoel zat. zijn politie-motor stond precies voor hem. en tijdens hun hele gesprek keek deze dikke gast onze chauffeur geen een keer aan. (onbeschoft! dat ik meteen). raar sfeertje wel maar uiteindelijk konden we gewoon weg rijden. wij dachten nog dat er geld gelapt moest worden.

eenmaal aangekomen bij ‘ta prohm’, je loopt eerst via een bospad richting de tempel. ook lekker om even in schaduw te lopen voor vijf minuten. toen we de tempel zagen waren we meteen verkocht. dit was heel indrukwekkend! tempels die begroeit zijn met wortels van grote bomen. zo schijnt het er uit te hebben gezien toen europese ontdekkingsreizigers de andere tempels aantroffen. alleen hebben ze deze tempel zo gelaten. gebouwd vanaf het jaar 1186 en de oorspronkelijke benaming was 'rajavihara' (betekend: klooster van de koning).
het was me nogal een klim-tocht want door de regen was de grond heel drassig geworden waardoor we via grote stenen onze weg moesten zien te vinden. na hier rond te hebben gelopen zijn we met de tuk tuk weer terug gegaan naar ons hotel. daar lekker uitgerust en rond een uurtje of 20.00 weer naar buiten gegaan om wat te gaan eten. we kwamen bij het restaurant genaamd ‘le tigre de papier’ uit. dit is officieel een kook-school waar de cambodjaanse jeugd de kans krijgt om een opleiding te volgen. we hadden tradionieel khmer eten besteld. erg lekker allemaal. Het eten van hier heeft veel weg van de vietnamese keuken vind ik.

inmiddels is het al bijna 00.00 uur, ik ga lekker slapen. morgen is onze laatste dag hier. we gaan het lekker rustig aan doen want didi met overmorgen weer door naar singapore voor de rest van de week. Hij moet ook een rustdag hebben!

No comments:

Related Posts with Thumbnails